Prezidentas: Šalims agresorėms nėra vietos JT Saugumo Taryboje

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/09/25/pr... 2024-09-25 21:18:00, skaitė 177, komentavo 3

Prezidentas: Šalims agresorėms nėra vietos JT Saugumo Taryboje

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį kreipėsi į pasaulio lyderius Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos (JTGA) 79-osios sesijos metu Niujorke.

Daugiausia dėmesio savo kalboje Prezidentas skyrė Rusijos karo Ukrainoje padariniams globaliam saugumui ir tarptautinės bendruomenės nesugebėjimui sustabdyti Europoje vykstančio žiauraus karo. Šalies vadovas akcentavo tarptautinėmis taisyklėmis grindžiamos pasaulio tvarkos atkūrimo svarbą ir būtinybę reformuoti JT Saugumo Tarybą. Prezidentas savo kalboje pabrėžė, kad JT privalo atlikti svarbesnį vaidmenį siekiant ilgalaikės taikos Europoje.

Prezidentas teigė, kad daugiau nei prieš 10 metų įvyko tai, kas sugriovė prieš tai veikusią tarptautinėmis taisyklėmis grįstą tarptautinę tvarką – nuolatinė Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narė pradėjo karinę agresiją prieš taikią valstybę narę, pažeisdama vis daugiau tarptautinių normų.

Pasak Lietuvos vadovo, tai yra pavojinga padėtis, kurios rimtumą padėtų suprasti Rusijos vadovų ir jų atstovų Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje sakomi žodžiai.

„Kiek kartų jie atvirai pripažino, kad Kremlius ketina nušluoti Ukrainą nuo žemės paviršiaus! Jei bet kuriai suvereniai valstybei gresia visiškas sunaikinimas, jokia šalis nebėra išties saugi. Jei tarptautinė bendruomenė nusigręš ir ignoruos nemalonią tiesą, nė viena šalis nebebus iš tiesų saugi. O jei masinės žudynės, deportacijos ir tyčiniai išpuoliai prieš civilius gyventojus taps nauja norma, nė viena šalis nebebus iš tiesų saugi“, – kalbėjo Prezidentas.

Šalies vadovas teigė, kad šiandien Ukraina kovoja ne tik gindama save, ji taip pat kovoja už visų šalių, kurios tiki Jungtinių Tautų Chartija ir jos principais, ateitį.

„Mūsų bendras kolektyvinis atsakas iki šiol buvo nepakankamas. Mes nesugebėjome sustabdyti šios beprotybės. Nesugebėjome priversti Rusijos persigalvoti dėl savo pavojingų veiksmų. Nesugebėjome jos patraukti atsakomybėn už daugybę Jungtinių Tautų Chartijos pažeidimų. Tai įvyko todėl, kad iki šiol agresorius slepiasi po Saugumo Tarybos nuolatinės narės priedanga“, – kalbėjo Prezidentas G. Nausėda.

Prezidento teigimu, šiuo metu tarptautinės bendruomenės užduotis yra palaikyti Ukrainą, apriboti Rusijos galimybes kariauti, užtikrinti atsakomybę už karo ir agresijos nusikaltimus, reformuoti Saugumo Tarybą ir atkurti Jungtinių Tautų Chartijos patikimumą.

Lietuvos vadovas akcentavo paramos Ukrainai svarbą. Pasak Prezidento G. Nausėdos, kad laimėtų šį karą, Ukrainai reikės daugiau karinės įrangos, amunicijos, medicinos priemonių, humanitarinės ir finansinės pagalbos.

Prezidentas paragino Baltarusiją, Iraną, Šiaurės Korėją ir Kiniją nustoti teikti Rusijai karinę paramą, įskaitant dvejopos paskirties medžiagų perdavimą. Pasak šalies vadovo, daugiau ginklų Rusijai reiškia daugiau civilių aukų, daugiau destrukcijos ir chaoso.

Lietuvos vadovas ragino visas taiką mylinčias šalis palaikyti Ukrainos taikos formulę, paremtą pagrindiniais Jungtinių Tautų Chartijos principais: suverenitetu, teritoriniu vientisumu ir tarptautine teise. Prezidentas teigė, jog tam, kad būtų pasiekta ilgalaikė taika, prireiks daugiau veiksmų: turės būti vykdomas teisingumas, Rusija turės išpirkti daugybę savo nusikaltimų ir atlyginti žalą, agresijos karo ir daugybės karo nusikaltimų vykdytojai turės stoti prieš teismą.

Prezidento G. Nausėdos teigimu, būtina suvienyti jėgas ir siekti visapusiškos Saugumo Tarybos reformos. Pasak šalies vadovo, Saugumo Taryboje, kuri buvo sukurta tarptautinei taikai ir saugumui palaikyti, Rusijai tiesiog nebėra vietos.

„Esu tikras, kad netrukus Ukraina pasieks pergalę. O kol tai įvyks, Lietuvos pozicija išliks tvirta. Nepripažinsime neteisėtos Rusijos įvykdytos bet kurio Ukrainos regiono – Krymo, Sevastopolio, Donecko, Chersono, Luhansko ar Zaporižios – aneksijos. Nesiliausime reikalauti, kad Rusija nutrauktų šiurkščius žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių pažeidimus okupuotose Ukrainos teritorijose.

Lietuva ir toliau teiks prieglobstį karo pabėgėliams iš Ukrainos. Lietuva ir toliau visomis įmanomomis priemonėmis rems Ukrainą“, – JTGA sesijoje Niujorke teigė Lietuvos vadovas.