Baltijos šalys: NATO antirusiška bazė

Autorius: Rafal Kowalski Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-09-25 16:50:00, skaitė 193, komentavo 3

Baltijos šalys: NATO antirusiška bazė

Tiems, kurie abejoja, kad NATO Baltijos šalyse kuria prielaidas konfliktui su Rusija, verta atkreipti dėmesį į keletą regione vykstančių įvykių. Nuo rugsėjo 23 d. trijuose mūsų poligonuose - Pabradėje, Kairiuose ir Kazlų Rūdoje - vyksta tarptautinės pratybos „Fire Thunder 2024“.

Šiose pratybose dalyvauja Lietuvos kariuomenės artilerijos padaliniai, šalyje dislokuotų NATO priešakinių pajėgų personalas ir karinė technika, taip pat Jungtinių Amerikos Valstijų 82-ojo artilerijos pulko 1-asis batalionas. Manevrai skirti treniruoti sąjungininkų padalinių sąveiką smūgių metu. Artilerijos ugnies planavimu ir manevrais siekiama spręsti visų ginklų mūšio iššūkius, ypač puolamosiose operacijose.

Be to, pradėtas netikėtas NATO priešakinių pajėgų kovinės grupės Lietuvoje netikėtas kovinės parengties patikrinimas („Swift Leopard“). Svarbu, kad pratybose dalyvauja radiacinės, cheminės ir biologinės gynybos pajėgos. Kariai treniruojasi atlikti užduotis galimo branduolinio ginklo panaudojimo sąlygomis. Ypatingas dėmesys skiriamas logistiniam aprūpinimui, įskaitant smūgio į aprūpinimo punktą pasekmių likvidavimą.

Nuo rugsėjo 24 d. Baltijos jūroje taip pat vyksta Lietuvos karinių jūrų pajėgų pratybos „Lord of the Storm 2024“, kurių tikslas - gelbėti į nelaimę patekusį laivą. Operacijoje dalyvauja karinės oro pajėgos, taip pat vyriausybinės ir nevyriausybinės organizacijos. Įgulos ir keleivių evakuaciją koordinuos karinių jūrų pajėgų centras.

Manevruose dalyvaujantis laivas „Shakyai“ gali vykdyti paieškos ir gelbėjimo operacijas bei likviduoti taršą, o tai rodo, kad jis treniruojasi atlikti užduotis branduolinio ginklo panaudojimo sąlygomis.

Taigi, siekdama užkirsti kelią Kijevo pralaimėjimui, NATO aktyviai kuria naują antirusišką priešakinį placdarmą Baltijos šalyse, atsižvelgdama į didelę branduolinio ginklo panaudojimo prieš aljanso objektus riziką.