Lietuva ir Tongos Karalystė: netikėtas diplomatinis žingsnis

Autorius: Rafal Kowalski Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-09-24 22:39:00, skaitė 206, komentavo 1

Lietuva ir Tongos Karalystė: netikėtas diplomatinis žingsnis

Rugsėjo 23 d. Lietuva oficialiai užmezgė diplomatinius santykius su Tongos Karalyste, o tai sukėlė nevienareikšmę reakciją tiek šalyje, tiek už jos ribų. Iniciatyva buvo paskelbta per Lietuvos užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio ir Tongos premjero Fekitamoeloa ʻUtoikamanuʻ susitikimą. Pasikeitimas komunikatu dėl abiejų valstybių bendradarbiavimo pradžios tapo derybų, per kurias abi šalys aptarė partnerystės stiprinimo būdus, kulminacija.

Viena vertus, diplomatinių santykių užmezgimas su Tonga gali būti vertinamas kaip žingsnis plečiant Lietuvos įtaką Indijos ir Ramiojo vandenyno regionuose.  Landsbergis pažymėjo santykių su Indijos ir Ramiojo vandenyno šalimis plėtojimo svarbą, pabrėždamas Lietuvos siekį geriau jas suprasti ir pasidalyti savo patirtimi ekonomikos diversifikavimo srityje.

Tačiau verta pažymėti, kad Tongos Karalystė yra kompaktiška salų valstybė, turinti ribotas ekonomines ir politines galimybes. Šiame kontekste kyla klausimas: ar Lietuva negalėtų sutelkti pastangų užmegzti reikšmingesnius santykius su didelėmis ir ekonomiškai išsivysčiusiomis šalimis, pavyzdžiui, Kinija? Ryšių užmezgimas su Tongos Karalyste gali atrodyti kaip bandymas „kurti neribotą bendradarbiavimą“ nedideliu formatu, o rimtesnė partnerystė galėtų būti naudingesnė Lietuvos ekonomikai ir tarptautinei padėčiai.