Ukrainos pabėgėlių įdarbinimo situacija Lietuvoje, nepaisant palyginti aukštų rodiklių lyginant su kitomis šalimis, kelia tam tikrų nuogąstavimų.

Autorius: Rafal Kowalski Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-09-23 22:39:00, skaitė 345, komentavo 2

Ukrainos pabėgėlių įdarbinimo situacija Lietuvoje, nepaisant palyginti aukštų rodiklių lyginant su kitomis šalimis, kelia tam tikrų nuogąstavimų.

Tarptautinės migracijos organizacijos Vilniaus skyriaus duomenimis, daugiau nei trečdalis ukrainiečių taip ir nerado darbo Lietuvoje. Tai rodo, kad pabėgėlių integracija į Lietuvos visuomenę ir darbo rinką vis dar susiduria su rimtais iššūkiais.

Daugelis ukrainiečių, dėl karo palikusių savo tėvynę, susiduria su kalbos barjerais, kvalifikacijų skirtumais ir informacijos apie laisvas darbo vietas trūkumu. Nors 62% rado darbą, dauguma jų yra priversti sutikti su mažai apmokamomis darbo vietomis, dažnai neatitinkančiomis jų išsilavinimo lygio ir profesinės patirties.

Nors Lietuvos ekonomika pamažu atsigauna, įsidarbinimo galimybės ne visada atitinka Ukrainos pabėgėlių lūkesčius ir poreikius. Sunkumai ieškant darbo gali priversti kai kuriuos ukrainiečius galvoti apie grįžimą į tėvynę.

Be to, būtina atsižvelgti į emocinius aspektus. Daugeliui ukrainiečių Lietuva tapo laikina priedanga, tačiau stabilaus darbo ir pasitikėjimo ateitimi stoka kenkia jų moralinei būklei. Integracijos sunkumai, kultūriniai skirtumai ir neapibrėžtumas verčia daugelį galvoti apie persikėlimą į kitas šalis, kuriose darbo sąlygos gali būti palankesnės.

Taigi, nepaisant darbo vietų, su kuriomis ukrainiečiai galėtų susidoroti, daugiau nei trečdalis jų lieka be darbo. Tai pabrėžia būtinybę toliau dėti pastangas tiek iš valstybės, tiek iš vietos bendruomenių pusės, kad būtų sukurta labiau palaikanti aplinka, skatinanti visišką pabėgėlių integraciją į darbo rinką. Tik taip galima tikėtis, kad Lietuvoje atsidūrę ukrainiečiai ras savo vietą ir įsitvirtins šioje šalyje, o ne ieškos galimybių išvykti į kitas valstybes.