Gen. prokurorė kreipėsi į Europos Parlamentą dėl Petro Gražulio teisinio imuniteto panaikinimo

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/112659/gen-pro... 2024-09-16 21:38:00, skaitė 195, komentavo 3

Gen. prokurorė kreipėsi į Europos Parlamentą dėl Petro Gražulio teisinio imuniteto panaikinimo

Šiandien generalinė prokurorė Nida Grunskienė kreipėsi į Europos Parlamento Pirmininkę Robertą Metsolą, prašydama panaikinti šio Parlamento nario Petro Gražulio teisinį imunitetą, leidžiant jį patraukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę.

P. Gražulis yra kaltinamasis Vilniaus apygardos teisme nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje.

Kreiptis dėl jo teisinio imuniteto atšaukimo generalinei prokurorei š. m. rugsėjo 4 d. nutartimi pavedė Vilniaus apygardos teismas.

Jis yra kaltinamas tuo, kad, būdamas Lietuvos Respublikos Seimo nariu, 2022 m. gegužės 26 d. Lietuvos Respublikos Seimo patalpose, pasibaigus Seimo posėdžiui dėl civilinės sąjungos įregistravimo, filmuojant ir į eterį transliuojant televizijų kameroms galimai viešai tyčiojosi ir niekino žmonių grupę – LGBT+ bendruomenės narius dėl jų seksualinės orientacijos.

Šioje byloje esantys duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad Parlamento narys P. Gražulis padarė nusikaltimą, numatytą Baudžiamojo kodekso 170 straipsnio 2 dalyje.

Šiuo metu vyksta šios bylos teisminis nagrinėjimas ir procesas dar nėra pasibaigęs. Nusikalstama veika, kurios padarymu kaltinamas Parlamento narys P. Gražulis, padaryta 2022 m., ikiteisminis tyrimas vyko 2022–2023 m., byla perduota nagrinėti Vilniaus apygardos teismui 2024 m. sausio mėn., t. y. žymiai anksčiau, negu kaltinamasis buvo išrinktas į Parlamentą.

Baudžiamojo proceso metu P. Gražulis turėjo teisinį imunitetą, tačiau Seimas 2023 m. lapkričio 16 d. davė sutikimą šį 2020–2024 m. kadencijos Seimo narį patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Nuo 2024 m. liepos 16 d. Petras Gražulis yra Parlamento narys ir turi Parlamento nario teisinį imunitetą, kuris gali būti atšauktas tik Parlamento sprendimu.

Lietuvos Respublikoje išrinktų Europos Parlamento narių statuso ir darbo sąlygų įstatymo 4 straipsnis nustato, kad Europos Parlamento narys Lietuvos Respublikos teritorijoje turi tokią pačią asmens neliečiamybę kaip ir Lietuvos Respublikos Seimo narys, jeigu Europos Sąjungos teisės normos nenumato kitaip.

Kaltinamajam P. Gražuliui tapus Parlamento nariu ir nustatyta tvarka įgijus imunitetą, tolesnis baudžiamasis procesas (teisminis procesas) dėl jo būtų negalimas, jeigu Parlamentas, kaip kompetentinga institucija, neduotų leidimo patraukti Parlamento narį P. Gražulį baudžiamojon atsakomybėn (Baudžiamojo proceso kodekso 32 straipsnis).

Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos Konstitucija, įstatymais, teisės aktais ir Europos Parlamento darbo taisyklėmis, įgyvendindama Vilniaus apygardos teismo 2024 m. rugsėjo 4 d. nutartį, generalinė prokurorė N. Grunskienė kreipėsi į Europos Parlamento Pirmininkę R. Metsolą, prašydama atšaukti Parlamento nario P. Gražulio teisinį imunitetą, leidžiant jį patraukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę.