Seimo nariai M. Matijošaitis ir E. Zingeris Rygoje ieškos būdų kaip parklupdyti Iraną

Autorius: LRS Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/seim... 2024-06-08 23:28:00, skaitė 1046, komentavo 9

Seimo nariai M. Matijošaitis ir E. Zingeris Rygoje ieškos būdų kaip parklupdyti Iraną

Seimo valdyba komandiravo Seimo narius Marių Matijošaitį ir Emanuelį Zingerį birželio 10 d. dalyvauti Latvijos Respublikos Saeimos organizuojamoje konferencijoje „Besiformuojančios ašies tyrimas: Irano ir Rusijos bendradarbiavimas ir reikšmė Izraeliui, Latvijai, Baltijos šalims ir Europai“ Rygoje (Latvijos Respublika).

„Iranas yra aktyviai veikianti blogio ašis. Iš esmės konfliktas Gazoje ir užpuolimas Izraelyje buvo neįmanomas be Irano pritarimo, bombardavimas Ukrainoje taip pat neįmanomas be Irano pritarimo. Visas teroro tinklas Europoje irgi susijęs su Irano veikla. Todėl mes šitą fanatikų musulmonų režimą turime įvertinti. Vyksta platus Baltijos šalių koordinavimas kaip Irano Revoliucinę gvardiją prilyginti „Hamas“ ir „Hezbollah“ tarptautinei teroristinei organizacijai. Rygoje vyks trijų šalių (Lietuvos, Latvijos ir Estijos koordinacinis posėdis, kokių žingsnių imtis Irano atžvilgiu“, – Seimo kanceliarijos Spaudos biurą informavo E. Zingeris.

Konferencijos metu trijose diskusijų grupėse dalyviai nagrinės Irano ir Rusijos stiprėjančios sąjungos pasekmes kolektyviniam saugumui ir svarstys politines strategijas, kaip veiksmingai spręsti kylančius iššūkius. Pagrindinės diskusijų temos:

• Kas skatina Irano ir Rusijos ašį ir kaip ji keičia saugumo dinamiką?

• Kokios konkrečios grėsmės iškyla ir kaip politikos formuotojai gali veiksmingai reaguoti?

• Kokie yra galimi atsako būdai ir strategijos, skirtos sumažinti saugumo riziką, susijusią su Irano ir Rusijos bendradarbiavimu?

• Kaip daugiašalės institucijos ir bendradarbiavimo iniciatyvos gali prisidėti prie regiono stabilumo ir Europos saugumo užtikrinimo šios besiformuojančios ašies akivaizdoje?

LRS inf.