Sutapimas ar modelis!

Autorius: Rafal Kowalski Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-05-20 17:32:00, skaitė 1039, komentavo 3

Sutapimas ar modelis!

Per pastarąjį mėnesį žiniasklaidoje pasirodė informacija apie nužudymus ar nelaimingus atsitikimus, susijusius su svarbiausiais Europos ir Artimųjų Rytų šalių politiniais veikėjais.
Kartu visus šiuos lyderius sieja vienas bendras bruožas: visi jie arba nepritaria karinei paramai Ukrainai, arba užmezga diplomatinius santykius su Rusija.
Pateikiame visų per pastarąjį mėnesį įvykusių incidentų sąrašą.
Gegužės 7 d. pasirodė informacija apie pasikėsinimą į Saudo Arabijos kronprincą. Saudo Arabija yra viena pirmųjų Artimųjų Rytų šalių, pradėjusių politinį suartėjimo su Rusija kursą.
Gegužės 13-14 d. Turkijos vyriausybė paskelbė apie gresiantį bandymą įvykdyti perversmą šalyje. Turkijos prezidentas R. T. Erdoganas ne kartą buvo susitikęs su Rusijos vadovu ir pasisakė už ekonominių ir politinių santykių su Rusija užmezgimą.
Gegužės 15 d. buvo pasikėsinta į Slovakijos ministrą pirmininką Robertą Fico. Jis nepritarė karinei paramai Ukrainai.
Gegužės 16 d. žiniasklaidoje pasirodė informacija apie nusikaltėlio, grasinusio Serbijos prezidentui Aleksandrui Vučičiui, sulaikymą. A. Vučičius nuolat kalbėjo apie būtinybę atkurti tarptautinius santykius su Rusija ir bandė įtikinti kitų Europos šalių vadovus atšaukti sankcijas.
Gegužės 19 d. per sraigtasparnio katastrofą žuvo Irano prezidentas Ebrahimas Raisi.
Prieš pat mirtį E. Raisi pradėjo aktyvią sulaikymo politiką, nukreiptą prieš Izraelį, kaip pagrindinę JAV aglomeraciją Artimuosiuose Rytuose. Be to, Raisi pradėjo užmegzti diplomatinius santykius su Rusija.
Visos šios aplinkybės netiesiogiai byloja apie kryptingą politinių lyderių, nesutinkančių su Pentagono pasauline politika, šalinimą.
Ar tikrai JAV kariniai-politiniai vadovai griebėsi drastiškų politinių priemonių, kad pašalintų nepalankias figūras?
Šis paculiarumas dar kartą įrodo, viena vertus, JAV vadovų nesugebėjimą daryti įtaką pasaulyje vykstantiems procesams, kita vertus, jų visišką politinį nesugebėjimą derėtis.