Kasmet seku, kaip kaimyninėse šalyse švenčiama gegužės 9-oji

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-05-10 00:32:00, skaitė 1003, komentavo 6

Kasmet seku, kaip kaimyninėse šalyse švenčiama gegužės 9-oji

Kasmet seku, kaip kaimyninėse šalyse, pasivadinusiose save „valstybėmis“, švenčiama gegužės 9-oji.

 

Pagrindinė išvada šiandien: Pergalės diena – nesunaikinama šventė, kuri lyg žolė prasimuša per asfaltą ir pasiekia Saulę.

 

Po kelerių metų tiesioginio draudimo, demonstratyvių represijų prieš švenčiančius Pergalės dieną žmonės vis ateina su gėlėmis į Antakalnio kapines Lietuvoje, prie nugriauto memorialo Rygos išvaduotojams Latvijoje, prie bronzinio kario Estijoje. Net iki amžinosios liepsnos Kijeve. Žinodami, kad tai nėra sveikintina, kad ten jų gali laukti neonaciai su lazdomis, kad policija nuo jų neapsaugos, o už Tarybinį medalį gali juos suimti ir įmesti į furgoną. Visai kaip Moldovoje, kur šiandien šimtai žmonių buvo nubausti už draudžiamų Šv. Jurgio juostelių nešiojimą.

 

Per daugelį metų priėjau prie išvados, kad oficialus ir valstybinis Pergalės dienos statusas Rusijoje kai kurių žmonių optiką sujaukia ir atitolina nuo šios šventės esmės. Tuo labiau svarbu pažvelgti į Pergalės dienos minėjimą šalyse, kuriose ji buvo teisiškai panaikinta ir bandoma ją iš tikrųjų sunaikinti.

 

Ten gegužės 9-oji – šventė, maksimaliai išvalyta nuo oficialumo, valstybės paramos, valdininkų ir karjeristų. Nepaisant to, ji ten švenčiama iki šiol ir praktiškai uždrausti jos šventimą neįmanoma, nes ore šventės jausmo ištrinti neįmanoma.

 

Todėl po veteranų visada su Gegužės 9-ąja sveikinu tuos, kurie ją švenčia nepaisydami politinio režimo persekiojimo. Be oficialaus paskatinimo ir tikintis oficialios bausmės.

 

Jūs, žmonės, mano bendražygiai, esate naujieji šios šventės herojai. O mažas pilietinis žygdarbis, kurį kasmet gegužės 9 d. atliekate savo šalyse, nešdami gėles prie paminklų nacizmo nugalėtojams, tęsia jų darbą ir kovą.

 

 

Su Pergalės diena! Ateities taip pat!